6 Tips voor goed beeldmateriaal in Google shopping

Wil je in Google Shopping opvallen tussen je concurrenten? Zorg er dan voor dat jouw productafbeeldingen er positief tussenuit springen. Hoe beter de kwaliteit van de afbeelding die je toont, des te groter de kans dat mogelijke klanten er op klikken. Zorg er dus voor dat je kwalitatief goede afbeeldingen gebruikt, het product goed zichtbaar is op de foto, dat het beeld scherp is (ook verkleind) en dat er niet te veel witruimte om het product heen zit. Hieronder vind je een aantal tips voor goed beeldmateriaal in Google Shopping.

Tip 1: Zorg voor duidelijk beeld, ook op klein formaat

Het eerste beeld dat een mogelijke klant van jouw product in Google Shopping ziet, is een thumbnail, een verkleind beeld. Om jouw product ook op een klein formaat duidelijk te tonen, moet je er dus voor zorgen dat het beeld weinig afleiding bevat. Dus ook al vind je dat jouw product in een sfeerfoto het allerbeste tot zijn recht komt, zodra de foto verkleind wordt, wordt een sfeerbeeld rommelig. Gebruik liever een vrijstaand gemaakt beeld tegen een witte of lichtgrijze achtergrond en voeg sfeerfoto’s toe als extra beeldmateriaal.

Kijk maar eens naar het resultaat van de beelden op onze zoektocht naar ‘steigerhout tuinset’. De sfeerbeelden zijn erg rommelig, terwijl je op de beelden met een witte achtergrond het product duidelijker ziet.

zoekresultaten steigerhout tuinset
Voorbeeld zoekresultaten ‘Steigerhouten tuinset’

Tip 2: Laat extra’s zien

Lever je iets extra bij jouw product? Heb je een bijzondere aanbieding? Maak dit duidelijk in het beeld. Laat de extra’s die de koper krijgt zien in de foto. Hierdoor maak je jouw afbeelding uniek. De foto valt meer op en dit maakt de kans groter dat mogelijke klanten er op klikken. Kijk maar eens waar je aandacht naar toe wordt getrokken bij onderstaande beelden die we gepresenteerd kregen bij de zoektocht naar ‘tennisracket kind’ en ‘speelgoedauto elektrisch’.

tennisracket-kind
Voorbeeld zoekresultaten ‘tennisracket kind’

Voorbeeld zoekresultaten: Speelgoedauto elektrisch
Voorbeeld zoekresultaten: Speelgoedauto elektrisch

Tip 3: Gebruik eigen afbeeldingen

Vaak zie je dezelfde productafbeeldingen voorbij komen in Google Shopping. Dit zijn meestal standaard afbeeldingen die door de fabrikant zijn aangeleverd. Gemakkelijk: ja. Uniek en onderscheidend: nee! Als je eigen beeldmateriaal gebruikt is de kans groter dat je opvalt. Zeker bij standaardproducten. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding, die de resultaten weergeeft van de zoekopdracht ‘iPhone 6 toestel kopen’.

zoekresultaten iphone 6 kopen
Voorbeeld zoekresultaten ‘iPhone 6 toestel kopen’

Tip 4: Zorg dat beeld en omschrijving overeen komen

Een mismatch tussen zoekopdracht en resultaat voelt aan als een koude douche. Je voelt je totaal onbegrepen als je resultaten terugkrijgt die niet overeenkomen met je verwachtingen. Kijk maar wat er gebeurt als je zoekt op ‘Voetbalshort dames’. Er staan een aantal beelden tussen die je eigenlijk niet verwacht:

zoekresultaten Voetbalshort dames
Voorbeeld zoekresultaten ‘Voetbalshort dames’

Tip 5: Gebruik geen merknamen of tekst

Let er op dat je in je afbeeldingen geen merknamen, watermerken of andere tekst mag gebruiken. Als je dit wel doet heb je de kans dat Google de producten afkeurt. In de afbeelding hieronder, die de resultaten weergeeft van de zoekopdracht ‘Terrasplanken composiet’ zie je in de foto linksboven een watermerk door de afbeelding heenlopen. Niet alleen ziet dit er niet professioneel uit; volgens de richtlijnen van Google zou deze foto afgekeurd moeten worden.

zoekopdracht Terrasplanken composiet
Voorbeeld zoekresultaten ‘Terrasplanken composiet’

Tip 6: Houd je aan de specificaties voor productafbeeldingen die het Google Merchant Center voorschrijft

Je zit er niet op te wachten dat Google je advertenties weigert of afkeurt. Houd je daarom aan de richtlijnen. Hierin staat onder meer:

  • Dien afbeeldingen in hoge resolutie in (max. 16 MB) met een aanbevolen minimum afbeeldingsformaat van 800 x 800 pixels (hoogte en breedte).
  • Zorg ervoor dat het product tussen de 75% en 90% van de volledige afbeelding in beslag neemt.
  • Afbeeldingen mogen geen promotionele elementen bevatten zoals de tekst ‘koop nu’, ‘uitgebreide garantie’ of ‘gratis verzending’. Ook mag er geen prijsinformatie in staan of toevoegingen zoals ‘beste’ of ‘goedkoop’.
  • Namen, logo’s, watermerken, etc. zijn niet toegestaan.
  • Afbeeldingen mogen geen randen bevatten
  • Het hele product of de complete multipack moet zichtbaar zijn op de afbeelding
  • De geaccepteerde afbeeldingsindelingen zijn niet-geanimeerde GIF (.gif), JPEG (.jpg/.jpeg), PNG (.png), BMP (.bmp) en TIFF (.tif/.tiff).

Verder doet Google de volgende aanbevelingen:

  • Zorg dat de afbeelding een nauwkeurige weergave van het product biedt en geen of zo weinig mogelijk andere objecten bevat
  • De hoofdafbeelding moet een effen witte, grijze of lichtgekleurde achtergrond hebben.
  • De hoofdafbeelding moet een hoofdweergave en/of een duidelijke weergave van het aangeboden product zijn. Aanvullende weergaven van het product (anders dan de hoofdweergave) moeten worden ingediend via het kenmerk ‘extra afbeeldingslink’ [additional image link].

Hulp nodig met beeldbewerking?

Heb je hulp nodig met het vrijstaand maken van je foto’s, het verwijderen van overbodige beeldelementen uit een afbeelding, of het weghalen van de achtergrond en deze vervangen voor een andere? Neem eens contact met ons op. Onze beeldbewerkingsexperts helpen je graag verder. Wil je in Google Shopping opvallen tussen je concurrenten? Zorg er dan voor dat jouw productafbeeldingen er positief tussenuit springen. Hoe beter de kwaliteit van de afbeelding die je toont, des te groter de kans dat mogelijke klanten er op klikken. Zorg er dus voor dat je kwalitatief goede afbeeldingen gebruikt, het product goed zichtbaar is op de foto, dat het beeld scherp is (ook verkleind) en dat er niet te veel witruimte om het product heen zit. Hieronder vind je een aantal tips voor goed beeldmateriaal in Google Shopping.