Tips voor het maken van een effectieve (retargeting) banner ad

Veel bedrijven maken gebruik van online adverteren omdat het een betaalbare, meetbare en effectieve vorm van adverteren is. Maar hoe zorg je er voor dat jouw banner ad opvalt tussen al die andere banners? Hoe maak je die succesvolle banner ad die enorm veel kliks oplevert?  Hieronder een aantal tips en richtlijnen voor het maken van een succesvolle (retargeting) banner ad.

1.    Basiscomponenten voor een goede banner

Eigenlijk zijn er 3 basiscomponenten die altijd terug moeten komen in een goede banner. Dat zijn:

– Logo van bedrijf/merk: Het logo van je bedrijf of merk is een belangrijk onderdeel voor het creëren en verhogen van herkenbaarheid. Het logo moet goed zichtbaar zijn, maar wel ondergeschikt zijn aan de waardepropositie en de call to action.

– De waardepropositie: De waardepropositie is de toegevoegde waarde die jouw product of dienst biedt. Het is die speciale aanbieding die je jouw mogelijke klanten doet , of dat bijzondere kenmerk waarmee je de aandacht trekt. Bijv. ‘exclusief’ ’50% korting,’ ‘alleen vandaag,’ of ‘gratis!’ Dit onderdeel van de banner neemt veel ruimte in. Het is het eerste dat je mogelijke klanten zien, waar hun ogen naar toe worden getrokken.

– De call to action: De call to action bestaat meestal uit tekst of een button met de tekst  ‘klik hier,’ ‘meer weten,’ ‘nu bestellen’ of ‘aanmelden’. Het moet een opvallend ‘brandpunt’ in banner ad zijn, die de gebruiker stimuleert om er op te klikken.

2.    Houd het ontwerp eenvoudig

Zorg dat zowel het visuele ontwerp als de teksten simpel en niet te druk zijn. In een fractie van een seconde moet de mogelijke klant beslissen of hij op jouw banner gaat klikken of niet. De hersenen moeten dus snel kunnen bepalen of iets de moeite van het klikken waard is of niet. Maak je jouw banner visueel te ingewikkeld, door te veel tekst of een ingewikkelde vormgeving, dan is de kans groot dat de bezoeker afhaakt.

3.    Gebruik buttons op de juiste manier

Het juiste gebruik van een button, kan de Click-Through Rate (CTR) enorm verhogen. De beste plek voor een button is ná de tekst, aan de onderkant van de banner.  Niet alleen positie van de button, maar ook de kleur van de button is belangrijk. De kleur moet op de juiste manier contrasteren met de rest van de banner. Kleuren zijn subjectief. Elke kleur heeft zijn eigen associaties. Uit onderzoek blijkt dat indien de kleur van de button rood, groen, oranje, blauw of geel is, de kans groter is dat men er op klikt dan wanneer je een andere kleur gebruikt. Reden hiervoor is dat deze kleuren een “langere golflengte” hebben. Hierdoor trekken ze meer de aandacht. Als je om je heen kijkt, zul je zien dat oranje de meest gebruikte buttonkleur is. Deze kleur wordt geassocieerd met levendigheid en geluk. Oranje is energiek, uitnodigend en vriendelijk, waardoor het in de regel een goede keus is voor de call-to-action button.

4.    Size does matter!

Het formaat is belangrijk. En ook de vorm speelt mee. Als een vertikaal georiënteerde banner te hoog is moet men scrollen om te kunnen klikken. Dit verkleint de kans dat men klikt aanzienlijk! Is je banner smaller dan 120 pixels, valt deze slecht op.

Volgens Google Adwords presteren de volgende bannerformaten het best:
–    300 x 250 px : Ook wel de ‘medium rectangle’ genoemd
–    336 x 280 px: beter bekend als de ‘large rectangle’
–    728 x 90 px: kenners noemen deze de ‘leaderboard’
–    300 x 600 px: ook wel de ‘half page banner’ genoemd
–    320 x 50 px: deze mobile-optimized banner wordt ook wel  “mobile leaderboard” genoemd.

5.    Vormgeving trekt de aandacht, tekst bepaalt de actie

De algehele lay-out van je advertentie is belangrijk om de aandacht van de mogelijke klant te trekken. De tekst bepaalt echter of jouw  mogelijke klant ook echt klikt op de banner. Gebruik korte, krachtige teksten die eenvoudig te begrijpen zijn. De headertekst mag in een ander formaat dan de bodytekst. Vermijd het gebruik van cursieve teksten en zorg voor een goed leesbaar lettertype in een leesbaar formaat. Remarketing is je tweede kans om van een bezoeker een klant te maken! Speciale aanbiedingen en kortingen werken hierbij goed.  Gebruik een boodschap op maat. Zorg dat deze anders is dan de advertentieboodschap in je standaard banners.

6.    Foto’s zeggen meer dan 1.000 woorden.

Op internet lezen mensen slecht. Met goed beeldmateriaal trek je de aandacht. Stel je verkoopt occasions. Dan is goed beeldmateriaal heel belangrijk. Natuurlijk moet je er voor zorgen dat de basiskwaliteit van de foto’s goed is. Vanzelfsprekend is de auto gewassen, zorg je ervoor dat de foto’s scherp zijn, dat de belichting goed is en er geen vreemde spiegelingen in het beeld staan. Je kunt echter nog een stapje verder gaan en er voor zorgen dat jouw foto’s opvallen binnen het enorme online aanbod. Hoe? Door een eigen, aantrekkelijke digitale achtergrond aan elke foto toe te voegen. In je eigen huisstijl. Doordat je elke auto op dezelfde manier in beeld brengt, vergroot je de herkenbaarheid en naamsbekendheid.

7.    Relevante landing page

Als mensen op jouw banner klikken, zorg dat ze dan terecht komen op een pagina die aan hun verwachtingen voldoet. Adverteer je voor een speciale auto of een specifiek merk ? Zorg dan dat de mogelijke klant op de specifieke pagina van die auto of dat merk uitkomen en niet op de algemene indexpagina. Gebruik je bepaalde kleurstellingen of afbeeldingen in je banner? Zorg dan dat deze ook terugkomen op de landing page. Herkenning is heel belangrijk,

8.    Bannerset

Eén banner is niet genoeg! Verschillende advertentienetwerken hanteren verschillende formaten, dus met 1 banner in 1 formaat kan het zijn dat niet alle websites jouw banner kunnen tonen. Zorg dat jouw banner dus in meerdere uitvoeringen gemaakt wordt (bannersetje). Wil je een geanimeerde banner? Dan kan je het beste ook een backup banner maken. Niet elk apparaat kan elk type animatie aan. De back-up banner is een soort reservebanner. Werkt een animatie niet, dan wordt automtisch de back-upversie gebruikt, zodat je geen potentiële klanten misloopt.

9.    Vergeet de clicktag niet

Een clicktag is een stukje code dat gebruikt wordt in Flash banners. Het bepaalt in de HTML code waar de banner naartoe linkt. Het voordeel van een clicktag is dat je de URL waar de banner naar toe linkt buiten de broncode om kunt aanpassen. De clicktag linkt bijna altijd naar een URL met speciale parameters. Het is precies meetbaar op welke banner de bezoeker heeft geklikt. Met deze informatie kan je de effectiviteit van je bannercampagne meten.