15 Tips voor een succesvolle banner ad

Display advertising is een tak van sport die nog steeds groeiende is. Het is een manier van adverteren waar je bijna niet meer omheen kan. Zet je display advertising op een goede manier in, dan bereik je de juiste persoon, op het juiste moment, op de juiste plaats met de juiste boodschap. De kunst is om je doelgroep te verleiden om op jouw banner te klikken, zonder opdringerig over te komen. Om dit voor elkaar te krijgen moet je keuzes maken. Dat begint al bij de basis. Wat is het doel van de campagne? Wie wil je bereiken? Welke boodschap wil je communiceren? Op welke website(s) ga je dat doen? Daarnaast zijn er op bannerniveau nog heel veel keuzes te maken. In welke formaten maak je jouw banner ad? Welke kleuren gebruik je? Hoe ziet jouw call to action er uit? En zo zijn er nog veel meer vragen te beantwoorden. In dit artikel vind je een aantal tips die je helpen om jouw perfecte banner te maken.

De basisonderdelen van een goede banner ad

Een goede banner ad bestaat in de basis uit de volgende 3 onderdelen:

  • Logo van jouw organisatie of merk: Het logo is een belangrijk element dat bijdraagt aan de herkenbaarheid. Het logo moet duidelijk zichtbaar zijn, maar minder opvallend dan de call to action button.
  • Het aanbod: Met een goed aanbod trek je de aandacht van je doelgroep. In dit aanbod komen vaak woorden voor als: ‘exclusief’ ’korting,’ ‘alleen vandaag,’ of ‘gratis!’ Vaak is dit het eerste dat iemand van de banner ziet. Met een goed aanbod trek je de aandacht. De kunst is om deze aandacht om te zetten in een click.
  • De call to action: De call to action bestaat meestal uit een button met tekst, zoals ‘bestel nu’, ‘offerte aanvragen,’ ‘bekijk nu’, ‘shop nu’, etc. De call to action button is in de meeste gevallen het opvallendste deel van de banner dat de bezoeker verleidt om te klikken.

Tips voor het maken van de perfecte banner ad

Helaas is er niet 1 magische formule waarmee je de perfecte banner ad kunt maken en telkens weer verbluffende resultaten behaalt. Wel vind je hier een aantal tips die je helpen om je banner zo effectief mogelijk in te richten.

1. Ken je doelgroep

Het klinkt als een open deur, maar het maken van de perfecte banner ad begint met inzicht in je doelgroep. Voor wie maak je de banner? Als je jouw doelgroep wilt aanspreken en verleiden om te klikken, moet je wel weten wat er speelt en wat ze motiveert om gebruik te maken van jouw aanbod.

2. Bepaal je doelstellingen

Om een succesvolle campagne te draaien moet er sprake zijn van een doelstelling. Anders kan je niet goed en gericht optimaliseren. Als je weet welke groep mensen je wilt bereiken, kan je ook definiëren wat je van ze gedaan wilt hebben. Wat wil jij bereiken? Welke stap wil jij ze laten nemen? Wil je meer volgers op je social media kanalen? Meer kennis verspreiden over een bepaald product of dienst? De verkoop van een product verhogen? Wil je dat ze jouw e-book downloaden? Een demo aanvragen? Kortom, denk goed na tot welke actie jij je doelgroep wilt verleiden. En bedenk dan ook meteen wat jouw onweerstaanbare aanbod is. Als je dat helder hebt, is de stap naar het daadwerkelijk ontwerpen van je banner ad (inclusief koptekst, CTA button, etc.) een stuk eenvoudiger. Maak je doelstellingen meetbaar en definieer wanneer er sprake is van succes. Is dat bij 10, 100 of 1.000 aanvragen? Op die manier kan je achteraf bepalen of je campagne succesvol was.

3. Denk na over platformen en restricties

Voordat je begint met het design en de technische realisatie van je banner ad, zijn er nog een paar keuzes die je moet maken. Bijvoorbeeld op welk platformen en websites ga je adverteren? Met welke restricties van de advertentienetwerken moet je rekening houden? Bij display advertising heb je vaak te maken met beperkingen in bestandformaat en bestandgrootte, die de advertentienetwerken je opleggen. Zo mag een banner die Google toont in het Google Display Netwerk (GDN) niet groter zijn dan 150 kB en de animatie mag maximaal 15 seconden zijn.

4. Welk advertentieformaat past bij je?

As je kijk naar de formaten in bijvoorbeeld Google Display, dan zijn er enorm veel mogelijkheden. Welk formaat moet je dan kiezen. Of zorg je ervoor dat jouw banner in alle formaten beschikbaar is? Google zegt hier zelf over:

”Mits de advertentie goed is geplaatst, kunt u met een breed advertentieformaat aanzienlijk meer inkomsten genereren. De meest effectieve formaten zijn:

  • de grote rechthoek van 336 x 280
  • de middelgrote rechthoek van 300 x 250
  • het leaderboard van 728 x 90
  • de halve pagina van 300 x 600
  • de grote banner voor mobiele apparaten van 320 x 100

Hoewel deze advertentieformaten doorgaans goed presteren, moet u uiteraard een formaat gebruiken dat het beste bij uw pagina’s past. Meer informatie over deze advertentieformaten is te vinden op de website van Google.

Ben je van plan om te adverteren op social media? Dan heb je weer te maken met andere formaten. Bekijk dan deze cheat sheet van Bannersnack waarin zij de meest voorkomende advertentieformaten op social media op een rijtje hebben gezet.

5. Statisch of geanimeerd?

Beweging trekt de aandacht. Ga je voor een interactieve banner met beweging? Kies dan voor HTML5 en .GIF. Wanneer je liever een statische banner hebt, kan je de banner maken in .JPEG, .PNG of .GIF. Als je kiest voor een geanimeerde banner, dien je meestal ook een statische banner als back-up bestand aan te leveren. De back-up banner is een soort reservebanner. Werkt een animatie niet, dan wordt automatisch de back-upversie gebruikt, zodat je geen potentiële klanten misloopt.

6. Denk goed na over het gebruik van beeldelementen

Als je denkt dat het bij display advertising vooral om mooie designs, aantal kliks en kosten per klik gaat, dan heb je voor een deel gelijk. Maar waar het eigenlijk om draait is niet mooi of lelijk, maar emotie. Mensen reageren niet rationeel. Emotie speelt een belangrijke rol bij de beslissingen de we nemen. Met goede vormgeving kan je die emotie los maken. Dat betekent dat je goed moet nadenken over het gebruik van kleuren, teksten, lettertypen en beeldmateriaal (of juist het weglaten van beeldmateriaal). Zorg dat de aandacht naar de juiste elementen van de banner gaat en laat je vooral niet te veel leiden door je gevoel. BounceExchange deed onderzoek naar de effectiviteit van verschillende soorten banners. Bekijk de 2 advertenties hieronder: bannervoorbeeld1

De meeste mensen gingen er van uit dat de advertentie met de vrouw veel meer clicks zou opleveren dan de advertentie zonder. Uitgangspunt: de foto van de vrouw in lingerie trekt de aandacht en is dus effectiever. Fout! De banner zonder de foto bleek 20% meer clicks en 10% meer conversie op te leveren dan de banner met de foto.

Hetzelfde geldt voor onderstaande banner:

bannervoorbeeld2

De foto leidt af van het daadwerkelijke doel van de advertentie: de CTA button. Het resultaat? Minder clicks. Denk dus goed na over de inzet van beeldmateriaal.

7. Gebruik van kleurcontrast

Het gebruik van kleur heeft invloed op het klikgedrag. Door gebruik te maken van contrasterende kleuren zorg je er voor dat je bepaalde elementen van je banner laat opvallen en je de gebruiker de weg wijst in de actie die je wilt laten ondernemen. Adobe heeft een handige tool om je te helpen met kleurgebruik. Zorg er voor dat de button het belangrijkste contrasterende element van je banner ad is. Verder is er (helaas) niet één waarheid in kleurgebruik. Het komt er altijd op neer dat je verschillende versies van je advertenties het beste kunt testen, analyseren en dan kunt optimaliseren om te komen tot die advertentie die het beste werkt voor jouw doelgroep. Tip: houd het eenvoudig. Een goede designer beheerst de kunst van het weglaten. Dit kan het verschil zijn tussen een goede en een geweldige banner!

8. Het gebruik van beeld

Welke beelden gebruik je in je banner? En hoe zorg je ervoor dat de beelden scherp worden weergegeven, zonder dat je banner te groot (in kB’s) wordt? Helaas is er op de eerste vraag ‘welke beelden gebruik je’ niet 1 juist antwoord. Gelukkig zijn er wel een paar richtlijnen:
• gebruik alleen afbeeldingen van hoge kwaliteit
• blijf dicht bij je eigen (huis)stijl
• Gebruik afbeeldingen die aansluiten bij de boodschap die je verkondigt
• Gebruik aansprekende afbeeldingen met mensen, mooie landschappen of andere beelden die emotie ontlokken

Heb je eenmaal de beslissing genomen welke beelden je gaat gebruiken, dan wil je natuurlijk ook dat jouw beelden mooi (lees: scherp) worden weergegeven, zonder dat je banner te groot (in kB’s) wordt. Het laatste wat je wilt is korrelig beeld. Maar hoe hoger de beeldresolutie, hoe meer kB’s de banner ad inneemt. Je moet dus de juiste balans vinden tussen beeld en resolutie. Dat kan nog wel eens een uitdaging zijn.

9. Tekst

Kleur en beeld gaan niet samen zonder tekst. De tekst maakt de gebruiker namelijk duidelijk wat er gaat gebeuren als hij op de banner klikt. Ga er nooit zomaar van uit dat mensen meteen weten waar je het over hebt. Belangrijk is dat je duidelijke taal gebruikt, die de doelgroep aanspreekt en hem verleidt op de CTA button te klikken. Heel belangrijk is de tekst die je gebruikt op de button zelf. Gebruik nooit de tekst ‘klik hier’ op de button. Maak duidelijk wat er gebeurt, door specifiek te zijn. Bijvoorbeeld ‘download …’, ‘koop nu’, ‘korting krijgen’ etc. Let er ook op dat je een goed leesbaar lettertype gebruikt. Meer weten over typografie? Lees dan eens dit artikel op Creative Bloq.

10. Het gebruik van witruimte

Een belangrijke regel bij het maken van banners: houd het eenvoudig! Dit geldt zowel voor zowel vormgeving als boodschap. Banners zijn niet altijd even groot. Dan is het verleidelijk om alle ruimte die je hebt zo veel mogelijk te vullen en veel informatie te zetten in een kleine ruimte. Doe het niet! Houd het eenvoudig. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen tekst en zijkanten Je wilt je doelgroep niet in de war brengen met te veel tekst en visuele elementen. Zorg er juist voor dat er een goede balans is tussen tekst, witruime en button. Eenvoud is het toverwoord. Tip: kijk eens door je oogharen naar de banner. Is de boodschap duidelijk? Zijn tekst, visuals, kleuren en CTA button in balans met elkaar?

11. Optimaliseer je call-to-action

De kern van elke banner ad is de call-to-action-button. Dat is de knop waar het om draait. Deze knop registreert of jij je doelgroep succesvol hebt aangezet tot die actie die jij wilde. De rest van de banner zou er helemaal op ingericht moeten zijn om de gebruiker er toe te zetten op de CTA button te klikken. Een CTA kan divers zijn. Bijvoorbeeld informatie aanvragen, een reservering maken, iets kopen of downloaden, een kortingscode verzilveren, etc. Dit brengt ons weer terug bij de basis: wat is het doel van je banner en tot welke actie wil je de gebruiker verleiden? Ook komt nu weer het ‘ken je doelgroep’-principe naar voren. Met welke woorden kan jij jouw doelgroep verleiden tot het nemen van actie? De toegevoegde waarde voor jouw doelgroep moet dus aan alle kanten duidelijk zijn: in de banner, in de CTA, in de teksten, in de kleuren, etc. Geef je korting? Uit onderzoek blijkt dat voor ‘kleinere’ kortingen (in ieder geval tot 20%) het effectiever is om het kortingsbedrag te noemen dan het kortingspercentage.

12. Maak een goede landing page

In je banner schep je bepaalde verwachtingen, je doet een bepaald aanbod. Mensen verwachten dan ook dat als ze op de CTA button klikken, ze uitkomen op een relevante pagina die hun verwachtingen waarmaakt. Leid ze niet naar je homepage, maar zorg dat de banner ad doorklikt naar een speciaal ingerichte landing page waar je het aanbod van de banner verder hebt uitgewerkt.

13. Vergeet de clicktag niet

Een clicktag is een stukje code dat bepaalt waar de banner naartoe linkt. Om de resultaten van de banner meetbaar te maken, klikt de clicktag linkt bijna altijd naar een URL met speciale parameters. Met deze informatie kan je de effectiviteit van je bannercampagne meten. De clicktag is dus een belangrijk element om het succes van de banner te meten.

14. Retargeting campagne? Let op je doelgroep

Ben je van plan een retargeting campagne op te zetten? Maak dan meerdere bannervarianten en let er goed op dat je de groep die de banner te zien krijgt, goed afbakent. Bij retagretingcampagnes heb je geavanceerde mogelijkheden om doelgroepen in te stellen, af te bakenen en uit sluiten. Niets is vervelender dan achtervolgd te worden door retargeting banners die een product promoten dat je net gekocht hebt.

15. Test, analyseer, evalueer en stuur bij

Een campagne opzetten en er daarna niet meer naar omkijken werkt niet. Wil je dat jouw campagne op een positieve manier bijdraagt aan je doel, zul je moeten testen. Alleen daardoor kom je er achter wat werkt en wat niet. Je kunt testen met verschillende advertentieteksten, landingspagina’s, kleuren, CTA buttons, kopteksten, lettertypen, etc. Dit kost tijd en energie, maar levert je op de lange termijn waardevolle kennis (en geld) op.

Ten slotte

Zoals al eerder gezegd bestaat er helaas geen magische formule die je iedere keer kunt toepassen om de perfecte banner ad te maken. Onder aan de streep komt het er op neer dat je jouw doelgroep moet kennen, de juiste vormgeving toepast, een aantrekkelijk aanbod doet en dat je banner op het juiste moment op de juiste plek door de juiste mensen te zien is.

Kom je er niet uit?

Heb je nog vragen over het opzetten van je bannercampagne? Bel 0168 476 144 of stuur ons een e-mail. Wij vertellen je graag meer.