7 Tips voor een goede call-to-action (CTA) in je online display banner

7 tips cta call to action in online bannerVeel bedrijven zetten online bannercampagnes in. Wat het doel van je online advertentiecampagne ook is uiteindelijk zijn er 2 parameters die het succes van je online bannercampagne bepalen: de klik en de conversie die uit die klik voortkomt! De kans op een klik is vele malen groter wanneer je een goede call-to-action (CTA) gebruikt. Met de tips in dit artikel helpen we je graag verder op weg.

De rol van de call-to-action

De reden om een call-to-action in je online banner te zetten is om de paginabezoeker tot een bepaalde actie te stimuleren. Wat wil je van mogelijke klanten? Waar moeten ze klikken en wat is de actie? Wil je dat ze iets van je kopen, zich ergens op abonneren, zich aanmelden voor een evenement, een gratis monsterproduct uitproberen, een e-book bij je aanvragen, een afspraak inplannen…? De perfecte call-to-action button is duidelijk en stimuleert actie.

Tip 1: Verleid de klant stapsgewijs

Denk in kleine stapjes. Natuurlijk ga je voor de uiteindelijke aankoop. Maar ook online worden klanten graag aan de hand meegenomen en begeleid in hun aankoop. Schrik ze dus niet af met een te agressieve ‘koop nu’ knop, maar deel het koopproces in kleine deelstappen in. De kans is groter dat mensen op je CTA button klikken wanneer ze daarmee een gratis sample aan kunnen vragen, een catalogus aanvragen of iets 3 weken op zicht krijgen dan wanneer je ze schreeuwerig bespringt met de koopknop. Wanneer je een laagdrempelige call-to-action gebruikt, is de kans dat je ze succesvol begeleidt naar een aankoop groter, dan wanneer je te grote stappen ineens zet en de klant afschrikt.

step by step

Tip 2: Creëer een gevoel van urgentie

Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om op een online advertentie te klikken. Het creëren van een gevoel van urgentie kan zo’n duwtje zijn. Met de nadruk op ‘kan zijn’ want het werkt alleen wanneer je aanbod ook echt een tijdelijke component heeft. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Speciale kortingsacties (alleen vandaag met 25% korting)
  • Wijzigingen in je product (speciale versies die beperkt beschikbaar zijn)
  • Promoties (exclusief voor leden van…)

Dit kan je vertalen in een pakkende call-to-action zoals:

  • Schrijf je in en ontvang 50% korting – alleen vandaag!
  • Registreer je NU voor dit geweldige evenement

Laat ook eens een aftelklok meelopen in je advertentie. Grote kans dat dit meer kliks oplevert!

7 tips voor cta met urgentie

Tip 3: Laat je call-to-action button opvallen

Onze hersenen werken op een vreemde manier. Zo hebben we bijvoorbeeld de neiging om verschillen in onze omgeving snel op te merken. Wanneer je call-to-action afwijkt van de rest van de banner, zullen je hersenen dit snel opmerken en er aandacht aan besteden. Zorg er dus voor dat je CTA button afwijkend is van de rest van je banner, zodat het opvalt.
Manieren om een onderscheidende CTA button te maken kunnen zijn:

  • Gebruik een duidelijk contrasterende kleur (oranje of groen werken goed, liever geen grijs)
  • Zorg dat er iets gebeurt bij hover, zoals een verschillende kleur, een beweging, etc.
  • Voeg een 3D effect toe
  • Gebruik voldoende lege ruimte om de button heen
  • Gebruik grafische elementen om de aandacht naar de button te leiden. Teken bijvoorbeeld eens een pijl in de richting van de CTA button

7 tips voor cta button die aandacht trekt

Tip 4: Gebruik een pakkende buttontekst

Het effect dat tekst op mensen heeft is soms magisch. Met de juiste combinatie van woorden kan je ongelooflijke dingen bereiken! Soms kan je met toevoegen van één woord een conversie maken of breken. Met de juiste tekst kan je mensen dus aanzetten tot actie. Veel mensen denken dat een call to action button maar uit maximaal 3 woorden mag bestaan. Dat hoeft echt niet. Zolang de tekst aanzet tot actie is alles prima. Belangrijke voorwaarde voor een goede buttontekst is dat het antwoord op de vraag “ik wil…”er in verwerkt zit. Als je hier op gaat letten, valt het je vast ook op dat veel buttonteksten nergens op slaan. Een tekst als “registreer om meer te leren over…” is niet heel aantrekkelijk. Niemand wil zich registreren. Wel willen mensen “Meer leren over…”. Gebruik dat dan.

Onderstaand een voorbeeld hoe het niet moet. De tekst ‘Click to opt-in’ is nou niet echt inspirerend:

7 tips cta button voorbeeld slechte tekst

Tip 5: Schrijf naar de persoon toe in plaats er van af

Niet alleen het antwoord op de ik-wil vraag is belangrijk. Het blijkt dat het schrijven in de ik-vorm een positief heeft op het klikgedrag. De tekst “Start je gratis proefperiode” blijkt bijvoorbeeld veel slechter te converteren dan de tekst “Start mijn gratis proefperiode”. Gebruik in plaats van “Boek nu” eens “Boek nu mijn tickets” of wijzig “Zoek een vakantie” eens in “Vind mijn vakantie”.

7 tips cta button naar lezer toe schrijven

Tip 6: Speel eens met click triggers

Voeg eens een extra tekstregel toe onder de button. Dit wordt ook wel een ‘click trigger’ genoemd. Teksten die risico’s wegnemen werken het best. Click triggers kunnen zijn:

  • testimonials: “als ik dit had geweten was ik er 10 jaar eerder mee begonnen”
  • informatie die risico’s en angsten wegneemt, zoals “geen bankgegevens nodig” of “onze gebruikers zien gemiddeld 40% toename in winst bij het gebruik van..”
  • belangrijke voordelen: “voor 23:00 uur besteld, morgen in huis” of “niet goed, geld terug”
  • data: sluit je aan bij meer dan 1.000 mannen die je voor zijn gegaan

AG consult deed onderzoek voor Bach Bloesemmix en testte een CTA zonder en met een clicktrigger. De variant met click trigger leverde 23,2% meer conversie op! Experimenteer hier eens mee. Zeker weten dat het werkt.

7 tips cta voorbeeld met click trigger

Tip 7: Prikkel de mogelijke klant en wek nieuwsgierigheid op

Zoals al eerder gezegd: het gaat om die ene klik. Geef je mogelijke klant dus een doel om op die call-to-action button te klikken. Maak nieuwsgierig. Heb je bijvoorbeeld een kortingsactie, kies er dan eens voor om het exacte percentage of de exacte prijs pas te tonen nadat de mogelijke klant op je online advertentie heeft geklikt. Op deze manier leid je mogelijke klanten naar de landing pagina die jij speciaal hebt ingericht voor de betreffende actie en waar je een omgeving hebt gecreëerd om de klant helemaal in de ‘ja-ik-wil-modus’ te krijgen. Mocht de mogelijke klant niet direct tot de gewenste actie overgaan, is hij of zij in ieder geval al op je website geweest. De volgende keer zal hij of zij je makkelijker weten te vinden en komt hij of zij in een herkenbare (=vertrouwde) omgeving.

Vragen?

Met bovenstaande tips hebben we je hopelijk nieuwe ideeën gegeven om te testen. Heb je nog vragen over het maken van online banners of het gebruik van een goede CTA in je display advertentie? Laat het ons weten! Bel ons op +31 (0)168 476 144 of stuur ons een e-mail.