8 Tips om je Photoshop bestand te verkleinen met behoud van kwaliteit

psd bestand verkleinen

Grafische bestanden zijn vaak zwaar (groot in MB’s), waardoor het openen, het opslaan of het delen vaak meer tijd kost dan je zou willen. Om een Photoshop (PSD) bestand te verkleinen zoeken veel mensen de oplossing in het verlagen van de resolutie van hun PSD bestand. Dit leidt tot verlies van kwaliteit. Jammer, want dit is niet altijd nodig. Het is mogelijk een PSD bestand te verkleinen zonder dat de kwaliteit van het beeldmateriaal achteruit gaat. Hieronder hebben we 8 tips voor je waarmee je de bestandsgrootte verkleint, zonder dat de kwaliteit van het bestand achteruit gaat.

Tip 1. Voeg een vaste witte laag toe als extra laag boven op de afbeelding

De hoge kwaliteit previews in Adobe Photoshop zijn zwaar om te laden. Wanneer je al jouw werk achter een vaste witte laag in Photoshop stopt, bespaar je een hoop laadtijd.

Tip 2. Schoon je bestand op en bewaar alleen de essentiële onderdelen

Een bewerkt Photoshop bestand bestaat vaak uit een aantal lagen, die niet allemaal even relevant zijn voor het eindresultaat. Soms vergeet je dat in je grafische bestand nog een aantal ‘nutteloze’ onderdelen zitten, die je hebt toegevoegd toen je het bestand maakte. Dus: zitten er nog verborgen lagen in je bestand, lagen in je kleurenpalet of staan er nog notities in je bestand? Ruim de boel op, zodat je bestand minder zwaar is.

Tip 3. Lagen verenigen of samenvoegen

Een PSD bestand met 100 lagen is een stuk zwaarder dan een PSD bestand met 10 lagen. Dus, als het enigszins kan, voeg dan lagen samen. Dit maakt je bestand niet alleen kleiner, het maakt het ook een stuk overzichtelijker!

Tip 4. Pas een laagmasker toe

Een laagmasker maakt je bestand zwaarder. Wanneer je het laagmasker toepast (door met je rechtermuisknop te klikken op het masker), verklein je de bestandsgrootte van je document.

Tip 5. Snijd overlopende lagen af tot het juiste formaat

Wanneer visuals of kleurenvlakken buiten het canvas doorlopen, maakt dit je bestand groter. Door alle elementen die buiten het canvas doorlopen op de juiste maat af te snijden, zul je zien dat de grootte van je bestand afneemt. Tip: gebruik ‘command-A’ (of control-A voor windows) om alles te selecteren. Ga vervolgens naar Afbeelding -> Uitsnijden om alle elementen in 1 keer in de juiste maat te zetten.

Tip 6. Zet slimme objecten om in pixels

Ook slimme objecten maken een bestand zwaarder. Door een slim object om te zetten in pixels, bespaar je weer wat ruimte. Deze handeling is eenvoudig uit te voeren, maar wordt helaas nog vaak vergeten. Je zet een slim object als volgt om in pixels: ga naar ‘Laag’ -> Slimme objecten -> omzetten in pixels.

Tip 7. Gebruik aanpassingslagen

Vaak gebeurt het dat een laag gedupliceerd wordt om het beeld in de nieuwe laag verder te bewerken. In plaats van een nieuwe laag aan te maken kan je er ook voor kiezen om een aanpassingslaag te gebruiken. Dit levert een aanzienlijke besparing op in de omvang van je bestandsgrootte.

Tip 8. Verwijder onnodige paden / alfakanaal

Een laatste tip om je bestand te verkleinen in Photoshop is: verwijder onnodige werkpaden en kanalen voordat je het document opslaat. Ook dat helpt.

Heb je zelf nog tips die de bestandsgrootte verkleinen die niet genoemd zijn in dit artikel? Laat het ons weten!