Banners laten maken in Flash, GIF of HTML5? De voors en tegens op een rij

Het is al vaak bewezen: bewegende beelden trekken meer aandacht dan statische beelden. Een geanimeerde banner valt dus meer op dan een statische banner. Maar in welk bestandsformaat moet je die banner maken? Flash, GIF of HTML5? Er zijn nogal wat verschillen tussen deze formaten. Hieronder lees je meer over de verschillen, de voor- en de nadelen en waarom HTML5 de toekomst heeft.

flash-gif-html5

Flash banners

Heel lang is Flash, van Adobe, dé standaard geweest voor geanimeerde banners. Flash heeft ook veel voordelen. Je kunt er zeer geavanceerde animaties mee maken, de grafische kwaliteit is goed, terwijl de bestandsgrootte beperkt blijft. Het nadeel van Flash is dat het een “gesloten” bestandsformaat is. Flashbestanden kunnen alleen bekeken kunnen worden met de speciale Flash Player die Adobe gratis beschikbaar stelt. En deze is niet op elk apparaat beschikbaar. Ook het aanpassen van bestanden is omslachtig.

Gaat Flash ten onder?

De afgelopen jaren is het gebruik van Flash alleen nog maar afgenomen. Dat begon met de weigering van Apple om Flash te ondersteunen op iPad en iPhone. Meerdere partijen volgden het besluit van Apple op. In eerste instantie werd vooral ondersteuning voor mobiele apparaten minder. Inmiddels wordt Flash ook steeds minder ondersteund op de desktop. De nieuwste versie van Google Chrome toont alleen nog essentiële Flash content. Andere Flash content (zoals een web banner) wordt gepauzeerd om de accu te besparen. Mozilla Firefox blokkeerde onlangs de Flash player vanwege beveiligingsproblemen. Ook YouTube is afgestapt van Flash en gebruikt sinds begin 2015 de HTML5-standaard voor de videospeler in Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 en de betaversies van Firefox. De kans dat mensen je Flash banner nog zien, wordt steeds kleiner.

HTML5 banner als alternatief

HTML5 (Hyper Text Markup Language 5) is niet nieuw. Het bestaat al jaren. Het heeft alleen even geduurd voordat HTML5 een volwaardig alternatief voor Flash was. Sinds oktober 2014 is HTML5 echter een W3C Recommendation geworden. Dit betekent dat HTML5 nu een officiële webstandaard is. Terwijl Flash door steeds meer browsers wordt geweerd, wordt HTML5 in toenemende mate geaccepteerd als de nieuwe standaard. En terecht, want met HTML5 kan je geweldige dingen produceren. Video players, games en uiteraard ook de mooiste web banners.

De kracht van HTML5

De belangrijkste kracht van HTML5 is dat het één technologische standaard is. Je maakt iets, dat vervolgens zonder problemen op verschillende apparaten getoond wordt. Bovendien is het open source software. Je hoeft niet eerst een licentie te kopen, zoals bij Flash. Aanpassingen zijn daardoor ook eenvoudig uit te voeren. Uiteraard moet je daarvoor wel verstand van HTML5 hebben, maar het aantal programmeurs met verstand van HTML5 (zoals bijvoorbeeld bij GO! Grafi Offshore) groeit snel. Zoals hiervoor al gezegd, wordt HTML5 ondersteund door alle moderne browsers, ook op tablets en smartphones.

Nadelen HTML5 banners

HTML5 heeft ook een paar nadelen. Zo is het aantal te gebruiken lettertypen is (nu nog) beperkter dan bij Flash. HTML5 werkt niet altijd op oudere browsers, de animatiemogelijkheden zijn iets minder dan in Flash en HTML5 ondersteunt op dit moment nog geen live streaming. Maar ondanks deze nadelen, groeit de kans dat je HTML5 banner aan een breed publiek getoond wordt met de dag.

GIF banners

Gif staat voor Graphics Interchange Format. Het heeft een zeer krachtig algoritme om de bestandsgrootte te comprimeren. Dat is ook het grote voordeel van GIF banners: de kleine bestandsgrootte. Een ander voordeel is dat GIF op elke apparaat ondersteund wordt.
Maar ook GIF heeft nadelen. Het grote nadeel van GIF is de lage grafische kwaliteit. GIF ondersteunt maar 256 kleuren. De afbeeldingen zijn dus vaak van lage kwaliteit. Ook de animatiemogelijkheden zijn beperkt, met overgangen die weinig subtiel zijn.

GIF als vangnet

Omdat GIF op grafisch vlak achterblijft bij Flash en HTML5, wordt GIF meestal alleen ingezet als een “back up”. Als een vangnet voor als de Flash of HTML5 banners niet werkt. Op het moment dat er geen Flashplayer gevonden wordt, of indien de browser HTML5 niet ondersteunt, wordt de GIFversie van de banner getoond. GIF wordt dus eigenlijk per definitie gemaakt als een soort laatste redmiddel. Wat overigens niet betekent dat de CTR op GIF banners per definitie lager is dan die van een Flash of HTML5 banner. Er zijn meerdere factoren die het klikgedrag beïnvloeden. Lay-out is daar slechts één van…

Moet ik mijn banner nu in Flash, HTML5 of GIF laten maken?

Er is een duidelijke trend zichtbaar. HTML5 heeft de toekomst en Flash is op zijn retour. Als je moet kiezen tussen HTML5 en Flash, dan adviseren wij je om voor HTML5 te gaan. Met HTML5 weet je zeker dat de banner op mobiele apparaten getoond wordt. En aangezien het gebruik van mobiel nog steeds toeneemt ten opzichte van desktop, bereik je met een HTML5 banner een grotere groep. Wij adviseren je dan ook om voor HTML5 te gaan. GIF is nog steeds een goede tweede keuze, zeker als je banner weinig Kb mag hebben.

Maar let op: Flash is nog niet helemaal uitgefaseerd. Er zijn nog advertentienetwerken die wel Flash, maar geen HTML5 ondersteunen. En er is ook nog een groep mensen die een oude browser gebruikt. Richt je jouw pijlen op deze groep? Dan is het maken van een Flash banner, met een GIF backup banner nog een interessante optie.

Vragen? Bel of mail me!

Heb je nog vragen over alle verschillende bannersoorten of over HTML5 banners? Wij vertellen je er graag veel meer over! Bel ons op 0168 476 144 of stuur een e-mail.