Belangrijke online advertising begrippen nader uitgelegd

Online adverteren begint vaak met een banner. Als je op de banner klikt, wordt een pagina geopend waarop meer informatie over het geadverteerde te vinden is. Begeef je je eenmaal in de wereld van online advertising, dan word je om je oren geslagen met nieuwe begrippen. Hieronder vind je een aantal veel gebruikte termen en afkortingen die je tegenkomt in de wereld van online advertising.

Affiliate marketing

Een manier van online marketing waarbij affiliates (uitgevers) banners van adverteerders op hun website plaatsen en hiervoor geld ontvangen. Het bedrag dat de affiliate ontvangt (vergoedingsstructuur) kan gebaseerd zijn op het aantal gegenereerde kliks, leads, acties, vertoningen of verkopen die voortkomen uit de banner.

Bannerset

Een bannerset is een verzameling van een aantal animerende flash en gif banners die inhoudelijk hetzelfde zijn, maar wisselend in afmeting.

Bannerformaten

Dit geeft de afmeting van je banner in pixels aan. De meest gangbare bannerformaten zijn:
•    Leaderboard: 728 x 90 pixels.
•    Full banner: 468 x 60 pixels.
•    Medium rectangle: 300 x 250 pixels.
•    Large rectangle: 336 x 280 pixels.
•    Skyscraper: 120 x 600 pixels.
•    Brede Skyscraper: 160 x 600 pixels.
•    Half banner: 234 x 60 pixels.
•    Button: 120 x 60 pixels.
•    Nieuwsbrief: 500 x 500 pixels.

Clickratio /Click-Through-Rate (CTR)

Dit percentage drukt uit hoe vaak er op een advertentie is geklikt is, in verhouding tot het aantal keren dat de uiting is getoond. Je berekent dit door het aantal kliks te delen door het aantal views x 100%.

Clicktag

Banners bevatten altijd een link naar een website.  Deze link kan op verschillende manieren uitgevoerd worden:

  1. Door een directe link naar een URL te maken. Het nadeel hiervan is dat je deze alleen in het bronbestand van flash (het .fla bestand) kunt aanpassen.
  2. Door middel van een clicktag. Dit is een variabele die gebruikt wordt in het swf-bestand. Het gebruik van een clicktag heeft als voordeel dat het aantal kliks eenvoudig geteld en gerapporteerd kan worden. Bovendien kan de URL tussentijds eenvoudig aangepast worden. Er zijn clicktags in verschillende soorten en maten. Elk advertentienetwerk gebruikt weer een eigen clicktag.

Conversieratio

De conversieratio geeft de verhouding weer tussen het aantal kliks op een advertentie en het aantal acties na het klikken.

Cost per click (CPC)

Een resultaatgerichte afrekenmethodiek, waarbij je een tarief betaalt per keer dat er op een banner geklikt is.

Cost per lead (CPL) / Cost per action (CPA) / Cost per sale (CPS)

Tarief dat gebaseerd is op de daadwerkelijke actie die ondernomen wordt na het zien of klikken op een banner ad. Een actie kan bijvoorbeeld zijn bestellen of kopen.

Cost per mille (CPM)

Afrekenmethodiek waarbij je een tarief betaalt per duizend vertoningen (impressies) van de banner.

Expandable banner

Een expandable banner is een banner die wordt vergroot en/of uitklapt wanneer je met de muis over de banner gaat. De banner klapt weer in /verkleint wanneer je met de muis van de banner afgaat.

Flash banner

Flash is een techniek die gebruikt wordt om banners te creëren. Flash banners hebben het voordeel dat zij bij uitgebreide animaties nog steeds een relatief kleine bestandsgrootte hebben. Flash banners ondersteunen een grote kleurruimte, tot wel 16,7 miljoen. Ook biedt een Flash banner uitgebreide interactieve mogelijkheden. Het is mogelijk om de gebruiker iets te laten doen, zoals bijvoorbeeld een formulier of een spelletje. Je hebt een Adobe Flash Player nodig om een Flash banner te bekijken. Hierdoor is een Flash banner niet op elk apparaat te bekijken.

GIF banners

Een gif banner is een eenvoudige animatie van achter elkaar geplaatste afbeeldingen. Gif banners ondersteunen maar 256 kleuren. Hierdoor kunnen afbeeldingen er minder mooi uit zien. Het grote voordeel van Gif banners is dat bestandsgrootte in het algemeen beperkt is. Een gif banner is op elk apparaat te bekijken en biedt weinig interactieve mogelijkheden.

HTML5 banners

HTML5 wordt steeds vaker als techniek ingezet om banners te maken. Dit ter vervanging van Flash. HTML5 is geschikt voor vrijwel elk mobiel apparaat. HTML5 biedt ook mogelijkheden om interactieve content af te spelen, zonder gebruik te maken van een Flash Player. De mogelijkheden van HTML5 zijn iets beperkter dan Flash. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn om een fraaie banner te kunnen maken. HTML5-banners zijn te maken met bijvoorbeeld Adobe Edge of met Google Web Designer.

Retargeting banner

Met retargeting is het mogelijk om bezoekers, die je website hebben bezocht, opnieuw te bereiken via beeld of tekstadvertenties op websites van derden. Je maakt een bannercampagne aan op websites van derden (affiliate netwerken). Deze banners worden dan alleen getoond op het moment dat de bezoeker herkend wordt. Hierdoor krijg je een tweede kans om de bezoeker te overtuigen een aankoop te doen.

Rich media

Rich media is een technologie waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de interactieve mogelijkheden van het internet. De inzet van rich media uitingen biedt veel voordelen. De attentiewaarde is hoog. De uitingen zijn groot en lenen zich voor een creatieve invulling van de communicatieboodschap. Velen kennen Rich media uit frustratie. Beelden die het scherm overnemen en die lastig weg te klikken zijn. Voor een adverteerder werken Rich media banners goed. Het heeft een positief effect op branding. Bovendien hebben rich media banners meestal een hoge clickratio. Veel voorkomende typen rich media banners zijn: FloorAds, Expandables, CornerAds, Layer Ads en Take-overs.

XML banners

XML banners zijn gekoppeld aan een XML-bestand (een soort Excel bestand). De banner heeft een aantal velden die ‘dynamisch’ zijn, waardoor er steeds andere content getoond kan worden. Zo kan je meerdere producten in dezelfde banner tonen (roulatie). Door gebruik te maken van een XML banner, hoef je niet voor elke aanbieding een nieuwe banner te maken.