De laatste levensfase van Adobe Flash

Ooit was Adobe Flash waanzinnig populair voor het maken van animaties, webvideo’s en webapplicaties. De software was hip and happening en werd veel gebruikt om interactieve elementen aan een webpagina toe te voegen of voor het maken van online display banners ads. Ook in de onderwijswereld werd (en wordt nog steeds!) het veel gebruikt voor digitale leermiddelen. Om de Flash-inhoud te kunnen bekijken heb je de gratis Adobe Flash Player nodig.

Bye bye Flash, hello HTML5

Na jaren van populariteit kwam er steeds meer weerstand tegen Flash, vooral voor online gebruik. De Flash Player bleek namelijk een geliefd doelwit van cybercriminelen. Dat was niet voor niets, want de Flash Player bevatte veel beveiligingslekken. In de afgelopen jaren nam de populariteit van Flash steeds verder af en werd Flash steeds verder uitgefaseerd. HTML5 bleek een volwaardig opvolger en inmiddels heeft HTML5 Flash van de troon gestoten.

Flash is nog niet helemaal van de kaart verdwenen

De berichten dat Flash gaat verdwijnen zijn niet van vandaag of gisteren. Al langer is duidelijk dat de ondersteuning voor Flash verdwijnt. Toch is Flash nog niet helemaal van de kaart verdwenen. Vandaag de dag komen we het nog veel tegen in digitale lesmaterialen en in online applicaties. Regelmatig krijgen wij de vraag van onze klanten of we Flash applicaties kunnen omzetten naar HTML5. Natuurlijk doen we dat graag. Maar let op, enige haast is inmiddels geboden.

Eind 2020 geen ondersteuning voor Flash meer

Heb jij ook nog oude applicaties die omgezet moeten worden naar HTML5? Wacht hier niet te lang mee. Flash is nu namelijk écht in haar laatste levensfase beland. Eind 2020 gaat Adobe de ondersteuning van de Flash Player definitief stoppen en de browser plug-in niet meer aanbieden. Tot 2020 zal Adobe de Flash Player nog van beveiligingsupdates blijven voorzien. Na deze periode is het klaar.

Browsers midden in het afscheidsproces

Het gebruik van de Flash player plugin wordt nu al steeds meer tegengewerkt. Zo moeten gebruikers van Google Chrome elke keer dat een website Flash-content wil inschakelen dit apart toestaan. Chrome, dat over een ingebouwde versie van Flash Player beschikt, zal de plug-in eind 2020 helemaal uit de browser verwijderen.

In Safari kan Flash-inhoud alleen in de veilige modus worden getoond. Het kan echter zijn dat bepaalde inhoud niet goed functioneert in de veilige modus. Bovendien moet je zo vaak toestemming geven en bevestigen dat je de Flash-inhoud écht wilt zien, dat de gemiddelde internetgebruiker inmiddels allang afgehaakt is.

Ook Microsoft gaat in Edge en Internet Explorer de ondersteuning voor Flash eind 2020 uitschakelen. Ondersteuning voor Flash is op dit moment in beide browsers al standaard uitgeschakeld. Gebruikers kunnen Flash wel handmatig activeren per website die ze bezoeken. Vanaf eind 2020 is het niet langer mogelijk om Flash te gebruiken in beide browsers.

Met ingang van Firefox 69 (september 2019) zal Mozilla de Flash Player voor de meeste gebruikers standaard uitschakelen. Alleen via geavanceerde browserinstellingen kan je de Flash Player dan nog activeren. Begin 2020 zal de ondersteuning volledig uit de browser worden verwijderd. Alleen gebruikers van de Firefox Extended Support Release (ESR) zullen Flash tot het einde van 2020 kunnen blijven gebruiken.

Flash omzetten naar HTML5

Wil je oude applicaties converteren van Flash naar HTML5? Dan is er gelukkig is er ook goed nieuws. Onze Interactive Media Studio heeft veel ervaring met het omzetten van Flash applicaties naar HTML5. Voor meerdere klanten hebben wij dit met succes gedaan. Dus….Heb je nog Flash applicaties die omgezet moeten worden naar HTML5? Wacht niet te lang en neem contact met ons op. Wij zetten je Flash applicatie graag om in goed werkende HTML5!