De verschillen tussen PSD, TIFF, GIF, PNG en JPEG op een rij

Werk je veel met grafische bestanden? Dan weet je dat er verschillende bestandstypen zijn om jouw foto of afbeelding in op te slaan. Maar wat zijn de verschillen tussen al die bestandstypen? Wanneer kies je voor een TIFF en wanneer voor een PNG? In dit artikel lees je er meer over.

PSD – PhotoShop Document

PSD is het standaard bestandstype dat Adobe Photoshop gebruikt om een bestand op te slaan. De letters PSD staan voor PhotoShop Document. Een PSD bestand kan bestaan uit verschillende lagen die allemaal apart van elkaar bewerkt kunnen worden, ook nadat het bestand is opgeslagen. Een PSD bestand geeft dan ook heel veel mogelijkheden om een foto of afbeelding te bewerken. Het nadeel is dat er weinig programma’s zijn waar je een PSD mee kunt openen. Je bent dus als snel gebonden aan de commerciële condities van Adobe. Gelukkig bestaan er ook gratis alternatieven waarmee je Photoshopbestanden kunt openen, zoals bijvoorbeeld het populaire gratis beeldbewerkingsprogramma GIMP.

TIFF – Tagged Image File Format

Het bestandstype TIFF is erg populair onder grafisch ontwerpers, fotografen en uitgevers. De afkorting staat voor Tagged Image File Format. TIFF is een zogenaamd ‘lossless’ bestandsformaat, wat inhoudt datje het bestand kunt verkleinen zonder dat er kwaliteitsverlies plaatsvindt. De informatie van een TIFF bestand wordt bewaard in lagen, afhankelijk van hoe je het bestand opslaat. Wanneer je een foto of afbeelding wilt printen, is TIFF een goede keuze, want er treedt geen kwaliteitsverlies op als de afbeelding wordt geprint. Ook zijn er verschillende fotobewerkingsprogramma’s, zoals Photoshop, Lightroom, Illustrator, Photomatix, Google Nik, etc. die TIFF ondersteunen. Net zoals een RAW file is een TIFF bestand zeer groot. Dit maakt het bestandstype zeer ongeschikt voor online gebruik.

GIF – Graphics Interchange Format

De GIF-bestandsindeling is in 1987 geïntroduceerd door het Amerikaanse computerservicebureau en internethostingbedrijf CompuServe. De afkorting staat voor Graphics Interchange Format. Lange tijd was GIF erg populair voor gebruik online. Tegenwoordig is het in populariteit voorbijgestreefd door PNG. De voordelen van GIF zijn dat het animaties en (beperkte transparantie) ondersteunt. Een nadeel van GIF is dat het slechts 256 kleuren ondersteunt en er al snel beeldinformatie verloren gaat bij compressie. GIF wordt tegenwoordig nog veel online gebruikt voor eenvoudige animaties.

PNG – Portable Network Graphics

PNG is oorspronkelijk gemaakt ter vervanging van GIF. Niet omdat GIF niet voldeed, maar vanwege de dreiging dat er ocrooirechten betaald zouden moeten worden voor de gebruikte compressiemethode. PNG staat voor Portable Network Graphics. Net zoals TIFF ondersteunt PNG ‘lossless’ datacompressie, wat inhoudt dat veel informatie behouden blijft wanneer je de afbeelding opslaat en opnieuw opent. PNG bestanden zijn uitermate geschikt voor gebruik op het internet. Een van de beste eigenschappen van PNG is dat het transparantie ondersteunt. Je kunt een PNG bestand met een transparante achtergrond dan ook goed gebruiken als extra laag over een achtergrond, waardoor je de uiteindelijke visual 3D-kwaliteit kan meegeven. Ook is een PNG is een gelaagd bestand, waardoor het zich zeer goed leent voor efficiënte beeldbewerking. Wanneer je het bestand opslaat, treedt er wat datacompressie op, maar niet zoveel als bij een GIF. In het algemeen heeft een PNG bestand dus een hogere kwaliteit dan een GIF. Hoewel een PNG goed geschikt is voor online gebruik, is het bestand meestal toch groter dan een JPEG.

JPEG – Joint Photographic Experts Group

Het bestandstype JPEG wordt door veel digitale camera’s als het standaard bestandstype gebruikt. JPEG, ofwel Joint Photographic Experts Group is het meest gebruikte bestandstype voor online en print. Bij JPEG wordt een zogenaamd ‘lossy’ compressiealgoritme gebruikt. Hierdoor treedt wel wat dataverlies op bij compressie. Dit is vooral zichtbaar op grafieken, lijnen of letters en minder op foto’s. JPEG wordt dan ook vaak online gebruikt voor fotomateriaal. Je kunt bij een JPEG zelf de compressieratio instellen. Hoe hoger je deze zet, des te kleiner de omvang van het bestand, maar des te hoger het verlies van kwaliteit. In tegenstelling tot PNG, TIFF en PNG biedt JPEG geen ondersteuning voor transparantie. In het algemeen biedt JPG een goede balans tussen goede beeldkwaliteit en lage bestandsgrootte.

Vragen?

Heb je een vraag over de verschillende bestandstypen en hun verschillen of over fotobewerking? Neem contact met ons op via e-mail of bel: 0168 476 144. Wij helpen je graag verder!