Een goede briefing is het halve werk!

Digitale media ontstaat niet zomaar. Om projecten precies volgens de wensen van onze klanten op te leveren, zijn we afhankelijk van een duidelijke briefing. Het opstellen hiervan kost misschien even tijd. Maar dit verdien je vanzelf terug door een snellere doorloop van het proces.

Wat is een briefing?

Een briefing is een instructie waarin duidelijk wordt uitgelegd wat de opdracht is die je geeft. Het woord ‘briefing’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘brevis’ en het Franse woord “bref”, wat kort betekent. Een belangrijk kenmerk van een briefing is dan ook dat het een korte uitleg is. Kort en duidelijk!

De elementen van een briefing

Iedere organisatie maakt een briefing op zijn eigen manier. Er is geen standaard format of model. Toch zijn er een aantal elementen die bijna altijd voorkomen in een briefing aan onze studio. Dit zijn:
– Algemene informatie
– Doel
– Technische details
– Vorm- en stijlelementen
– Planning

Algemeen

Dit deel van de briefing geeft wat algemene informatie, zoals projectnaam, projectnummer en een korte beschrijving van de aanleiding/achtergrond van het project.

Doel

Het doel geeft aan wat je wilt bereiken met het te creëren materiaal. Het is niet nodig om het hele project uitgebreid te beschrijven, maar het is voor ons productieteam wel handig om te weten waarom er wat nodig is. Daardoor kunnen wij gericht met je meedenken en eventueel ook andere oplossingen aanbieden.

Technische details

Dit is een belangrijk onderdeel van de briefing. De technische details geven namelijk de randvoorwaarden aan waarbinnen wij aan het werk gaan. Afhankelijk van het medium dat wordt gebruikt, zijn de technische details anders.

Bij een briefing voor de opmaak van een advertentie bevatten de technische details bijvoorbeeld:
– het formaat van de advertentie
– is het kleur (full colour of zwart met steunkleuren) of zwart/wit
– is de advertentie aflopend? Zo ja, wat is de afloop?
– etc.

Bij een briefing voor een banner vermeld je bijvoorbeeld:
– het bannertype (Flash / HTML5 / animated GIF / dynamische banner / retargeting banner, etc. )
– het bannerformaat in pixels
– de maximale bestandsgrootte (kB)
– gewenste clicktag
– etc.

Vermeld in de briefing ook of er restricties van bepaalde advertentienetwerken zijn, waar rekening mee moet worden gehouden.

Vorm- en stijlelementen

Elk communicatieproduct bestaat uit verschillende vorm- en stijlelementen. Een advertentie bestaat bijvoorbeeld uit tekst en beeldmateriaal. De tekst kan opgedeeld worden in een headertekst, kopteksten en bodytekst. Elk tekstelement heeft aparte specificaties, zoals lettergrootte, kleur en plaats.

Bij een banner heb je niet alleen te maken met tekst en beeld, maar kunnen er ook elementen bij komen als geluid en beweging. Per scene/frame/slide is het belangrijk om een duidelijke omschrijving te geven van kleur, beeld, buttons, teksten, (inclusief lettertypes en groottes), tijdsduur en loops.

Vergeet niet om de benodigde elementen zoals beeldmateriaal (logo’s, foto’s en illustraties) mee te leveren. Voor een goed resultaat is het aan te raden om beeldmateriaal in hoge resolutie aan te leveren en logo’s als gevectoriseerd bestand (.eps of .ai bestand).

Planning

De planning omvat de datum van het eerste concept tot en met de datum van aflevering.

Een soepel verloop

Het aanleveren van een heldere briefing, compleet met de benodigde materialen, zorgt voor een soepel verloop van het proces en verkleint de kans op fouten!

Download enkele voorbeeldbriefings

Voorbeeldbriefing banners

Voorbeeldbriefing beeldbewerking en vrijstaandmaken

voorbeeldbriefing opmaak-DTP