Het Adaptief groothoek filter in Photoshop

Bij het fotograferen van een groot object, zoals een gebouw, is het lastig om het hele object in beeld te krijgen. Vaam wordt dan gebruik gemaakt van een Fisheye of groothoeklens om het object toch geheel in beeld te krijgen. Het nadeel van dit type lens is dat je in het gefotografeerde beeld te maken krijgt met afgeronde hoeken en gebogen lijnen. Om dit op te lossen, is er een speciaal filter in Photoshop CS6: het Adaptief groothoek filter (Adaptive Wide Angle Filter). Met behulp van dit filter, kan je de gebogen lijnen rechtzetten die veroorzaakt zijn door het type lens dat gebruikt is.
Aan de hand van een voorbeeld (in dit geval het gebouw van een kerk) is beter duidelijk te maken hoe je de lijnen recht kunt krijgen.

Origineel bestand:

adaptive wide angle origineel beeld1.    Open de foto in Photohop CS6. Ga naar Filter > Adaptief Groothoek (Adaptive wide angle).
2.    Een nieuw scherm opent. Kies in het menu aan de rechterkant bij Correctie voor “Perspectief”.
3.    Selecteer vervolgens het ‘Restrictie’ (Constraint) gereedschap linksboven in het scherm en teken de lijnen op het gebouw die je graag recht wilt zetten. Markeer alle delen die je wilt aanpassen.

adaptive wide angle screenshot photoshop4.    Klik met je rechtermuisknop op de lijnen die je wilt corrigeren. Je kunt dan kiezen voor horizontaal, verticaal of zelf een waarde instellen. Pas nu de lijnen van het gebouw naar wens aan.

5.    Je kunt ook met de waardes voor Schalen (Scale), Bradpuntsafstand (Focal length) en Uitsnijdfactor (Crop factor), aan de rechterkant van je scherm, spelen.

6.    Na het instellen van de lijnen en waardes, hebben we het volgende resultaat:7.    Het kan zijn dat er wat delen van de foto vervormd zijn. In bovenstaande afbeelding is een deel van de achtergrond verdwenen. Dit vullen we weer op met de bestaande achtergrondkleur, zodat de lege delen verdwijnen.

Het eindresultaat is dan als volgt:

Na het instellen van de lijnen en waardes, hebben we het volgende resultaat:

adaptive wide angle photoshop eindresultaat