Slim verscherpen met Photoshop CC

In de CC versie van Photoshop zitten een aantal zeer interessante functies! Dit keer besteden we aandacht aan de functie: Intelligent Upsampling

Intelligent Upsampling

Met Intelligent Upsampling kan je een afbeelding met een lage resolutie vergroten, zonder verlies aan kwaliteit, zodat deze perfect wordt afgedrukt. Of neem een wat grotere afbeelding en vergroot deze tot poster- of billboardformaat. Met de nieuwe functie voor upsampling blijven details en scherpte behouden en wordt er geen ruis toegevoegd.

In oudere versie van Photoshop was het zo dat als je een afbeelding die gemaakt was voor web wilde omzetten naar een afbeelding dat geschikt was voor print, er altijd problemen waren met het kwaliteitsniveau. Met heel veel handmatige aanpassingen lukte het nog wel om een minimaal kwaliteitsniveau te bereiken, maar dat ging met veel pijn en moeite, vloeken en zuchten. Adobe Photoshop CC bevat nu een aanvullende functie die een oplossing biedt voor dit probleem. Je bereikt deze nieuwe intelligent upsampling modus bij ‘Afbeelding ->  afbeeldingsgrootte’. Hier heb je dan de mogelijkheid om je afbeelding te vergroten door gebruik van de nieuwe modus “Preserve Details”. Hiermee worden je resultaten veel scherper dan wanneer je bicubic selecteert. In deze modus kan je er ook voor kiezen om ruis te reduceren in je vergroting. Het resultaat is geweldig.

Hieronder zie je een voorbeeld van een afbeelding die we hebben vergroot met behulp van Intelligent Upsampling.

Onze voorbeeldfoto was eerst 167 px bij 251 px, 72 dpi:

Hieronder zie je het resultaat van de vergroting in Photoshop CS6 naar 600 px bij 912 px, 300 dpi

En hieronder het resultaat bij gebruik van Photoshop CC bij vergroting naar 600p  x bij 912px, 300 dpi

Zoals je ziet is het resultaat van Photoshop CC veel scherper!