Maak je eigen little planet in Photoshop!

De functionaliteit in Photoshop wordt steeds uitgebreider. Er zijn steeds meer filters en plugins beschikbaar waar je echt leuke dingen mee kan doen. In Photoshop CS 6 is bijvoorbeeld het filter Poolcoördinaten toegevoegd. Met dit filter kan je jouw foto eenvoudig omzetten in een Little planet. Het lijkt dan net alsof het object op jouw foto op een eigen planeet staat. Dit klinkt misschien wat vaag. We laten je aan de hand van een voorbeeld zien hoe dit werkt.

Een eigen little planet maken

Stap 1:
Kies een goede foto. Niet zomaar een foto, dat werkt niet. Bij het filter poolcoördinaten is de fotokeuze eigenlijk het belangrijkst onderdeel. Je moet er namelijk voor zorgen dat het bovenste deel van je foto uit een goede, constante hoeveelheid lucht bestaat en dat je aan de onderkant een ononderbroken stuk grond hebt, dat tot aan de zijkanten doorloopt. Het selecteren van de foto kost je waarschijnlijk meer tijd dan het toepassen van de techniek. In dit voorbeeld hebben we een beeld uitgekozen van een huis tegen een prachtige blauwe lucht, met een groen vlak aan de voorkant dat aan beide zijkanten ongeveer even hoog uitkomt.

little-planet1

Stap 2:
Ga in het menu naar Bewerken > Transformatie > 180 roteren (Edit > Transform > Rotate 180 degrees). Je foto komt dan ondersteboven te staan.

little-planet2

Stap 3:
Nu begint het interessantste onderdeel van het proces. We gaan de planeet echt maken. Ga naar het menu en kies Filter > Vervormen > Poolcoördinaten (Filter > Distort > Polar Coordinates). Selecteer in het Poolcoördinaten venster de optie “Rechthoekig naar polair” (Rectangular to Polar) en klik op “OK”. Afhankelijk van de snelheid van je PC en van de grootte van de afbeelding, kan het even duren voordat de bewerking is gedaan.

little-planet3

Stap 4:
We hebben een rechthoekige afbeelding gebruikt. In deze laatste stap gaan we naar Afbeelding -> Afbeeldingsgroote en passen we het formaat aan, zodat de afbeelding vierkant wordt. Het kan zijn dat je de foto nog een klein beetje moet retoucheren. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig met het kloonstempel. Hieronder zie je het eindresultaat.

Probeer het zelf eens. Je kunt hier echt hele leuke eindresultaten mee bereiken!

little-planet4