Foto’s bewerken met de functie ‘Opties voor overvloeien’

Beelden bewerken door te spelen met achtergronden en pixels uit verschillende lagen door elkaar te mengen? De functie “Opties voor overvloeien” (blending modes) in Photoshop biedt enorm veel mogelijkheden om foto’s te bewerken en verrassende effecten te creëren.

Opties voor overvloeien

Photoshop biedt verschillende overvloeiopties, waarmee je bepaalt hoe de pixels in verschillende lagen op elkaar inwerken. In feite meng je de pixels van verschillende lagen, waardoor je een leuke wisselwerking krijgt. De functie ‘Opties voor overvloeien’ werkt zeer eenvoudig en biedt je een snelle manier om foto’s te verbeteren of te pimpen. Bovendien is het leuk om met de verschillende opties te experimenteren. Hieronder vind je enkele voorbeelden van foto’s die we met behulp van de overvloeiopties in Photoshop gemanipuleerd hebben.

Originele beelden

Als bronbestand hebben we onderstaande foto van een vrouw gebruikt en een perkamentachtige achtergrond. De foto van de vrouw is eerst vrijstaand gemaakt en vervolgens tegen een grijze achtergrond geplaatst. Vervolgens hebben we verschillende overvloeiopties toegepast.

blending_raw

Het resultaat:

Het gebruik van de overvloeioptie ‘kleur doordrukken’ (Color Burn):

blending1

Het gebruik van de overvloeioptie ‘Lichtere kleur’ (Lighten color):

blending2
Het gebruik van de overvloeioptie ’Bedekken’ (Overlay):

blending3

Het gebruik van de overvloeioptie ’kleur’(Color):

blending4

Het gebruik van de overvloeioptie ‘vermenigvuldigen’ (Multiply):

blending5

Het gebruik van de overvloeioptie ‘Zwak licht’ (Soft Light):

blending6