De functie Lenscorrecties in Photoshop CC

Wanneer je vanaf de grond een foto van een gebouw maakt, lijkt het net alsof de zijkanten wat naar achteren leunen en niet parallel aan elkaar staan. Het perspectief klopt niet. In onze studio krijgen we vaak van dit soort beelden binnen, met het verzoek om het perspectief te corrigeren. Al eerder schreven we een artikel over het gebruik van het “adaptief groothoek filter” (adaptive wide angle filter). We omschreven toen hoe je door het trekken van lijnen en rotatiehoeken het perspectief van foto’s van gebouwen kon aanpassen. In dit artikel meer over Lenscorrecties.

De functie Lenscorrecties

In Adobe Photoshop CC is het aanpassen van het perspectief nóg eenvoudiger geworden met de functie Lenscorrecties. Dit werkt als volgt:
•    Open een Camera Raw-bestand of
•    Open de afbeelding in Photoshop en klik op Filter > Camera Raw-filter.

Je ziet nu de optie ‘Lenscorrecties’. In deze speciale tab kan je via de voorgedefinieerde opties allerlei variabelen aanpassen. Je kunt kiezen uit 4 verschillende Upright modi. Daarnaast zijn er nog een aantal schuifbalken waar je mee kunt spelen om het gewenste effect te krijgen. Het perspectief van een foto aanpassen via de optie Lenscorrecties werkt een stuk eenvoudiger dan via het Adaptief groothoek filter. Hieronder vind je voorbeelden van een foto die we bewerkt hebben met de functie van Photoshop CC.

Origineel beeld

lenscorrectie


Camera raw scherm

lenscorrectie1

Eindresultaat

lenscorrectie2