Rand om vrijstaande foto verwijderen met de Matting functie

Als je een vrijstaande foto tegen een andere achtergrond plaatst, dan kan het gebeuren dat er een rand van een paar pixels om het vrijstaande beeld verschijnt. Zeker wanneer je het object tegen een donkere achtergrond plaatst, komt het nog wel eens voor dat dit vreemde halo effect verschijnt rondom het uitgeknipte deel. Vervelend, want dit ziet er erg amateuristisch uit. Je zou dit kunnen oplossen met het pen gereedschap. Dit geeft meestal een goed resultaat. Het is echter ook een tijdrovende oplossing. Er is een snellere oplossing. Volg onderstaande stappen en je vervelende pixelrand is in een mum van tijd verdwenen.

Afbeeldingen samenvoegen

Hieronder vind je twee losse afbeeldingen die we samen willen voegen tot één afbeelding. De foto van het schip (1) willen we samenvoegen met de afbeelding van het water met de ondergaande zon (2). Als eindresultaat krijg je dan een afbeelding van een schip in het water met de ondergaande zon op de achtergrond.

rand verwijderen photoshopRand verwijderen

In onderstaande afbeelding zie je dat er vooral rondom de lijnen van het vrijstaande schip witte randen ontstaan als je het tegen de achtergrond van afbeelding 2 plaatst.

 

rand verwijderen photoshop

Matting functie in Photoshop

Dit is eenvoudig op te lossen. Hoe? Selecteer in Photoshop de laag waarin het vrijstaande schip staat. Ga vervolgens naar Laag -> Matting -> Witte matte verwijderen (Layer -> Matting > Remove White matte).

Eindresultaat

Hieronder zie je het eindresultaat. Probleem snel en effectief opgelost, nietwaar?