Banner met keuzehulp voor 113 Zelfmoordpreventie

keuzemenu banners

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 1.900 mensen door zelfmoord. Dit komt neer op 5 personen per dag. 113 Zelfmoordpreventie richt zich op het voorkomen van zelfmoord. De Nederlandse stichting biedt laagdrempelige online hulpverlening door professionals en vrijwilligers. Deze hulpverlening bestaat onder meer uit crisishulplijnen, therapeutische online begeleiding, digitale zelfhulpmogelijkheden en verwijzing naar passende zorg.

113 Zelfmoordpreventie richt zich niet alleen op mensen met suïcidale gedachten. Via de website www.vraagmaar.nl geeft de stichting ook algemene trainingen over hoe je het gesprek kunt voeren met iemand die denkt aan zelfdoding. Op deze manier wordt ook de omgeving ingezet om iemand met suïcidale gedachten te helpen.

Interactieve, multifunctionele display banner

Met een online display banner wil 113 Zelfmoordpreventie haar diensten onder de aandacht brengen van mensen met suïcidale gedachten én hun naasten. Een brede doelgroep dus. Om de juiste boodschap aan de juiste groep te geven, werkte de stichting een paar vragen uit. Afhankelijk van de antwoorden leidt dit naar een specifieke call-to-action. Ook belangrijk is dat de interactieve banner geschikt moet zijn voor zowel advertising als voor ‘embedded’ plaatsing onder artikelen. Kortom, 113 Zelfmoordpreventie wilde een multifunctionele én interactieve banner. De zoektocht naar een geschikte partij voor het maken van de interactieve display banner eindigde bij GO! Grafi Offshore. Een leuke uitdaging voor onze bannerexperts!

De opzet van de banner

De vragen en antwoordopties in de banner wijzen de online bezoeker heel gericht de weg naar een passende actie. De banner begint met de volgende vraag:

Voel jij je somber, angstig of depressief? Denk je wel eens aan zelfmoord?
Test jezelf om te weten of het verstandig is om professionele hulp te zoeken.

De call to action is het starten van een test in de banner. Wanneer de gebruiker op de button ‘Start de test’ klikt, krijgt hij de vraag: Denk je wel eens aan zelfmoord?

Van hieruit kan de gebruiker 3 verschillende antwoordroutes volgen:

keuzemenu banners

Route 1: Ja, ik denk wel eens aan zelfmoord
Wanneer iemand hier op klikt, kan hij/zij op een schaal van 1 tot 7 aangeven hoe ernstig de gedachten zijn. Afhankelijk van de ernst wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts / naasten in de omgeving of met 113 Zelfmoordpreventie

Route 2: Soms denk ik aan zelfmoord
Klikt iemand op dit antwoord dan komt de vervolgvraag of hij/zij iemand in de omgeving heeft om mee te praten. Afhankelijk van het antwoord wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts / naasten in de omgeving of met 113 Zelfmoordpreventie

Route 3: Nee, ik denk niet aan zelfmoord
Iemand die dit antwoord aanklikt krijgt de mogelijkheid om een gratis training te volgen op www.vraagmaar.nl over hoe je het gesprek over zelfdoding kunt voeren.

Gericht hulp bieden dankzij keuzemenu in de banner

“Het keuzemenu in de banner stelt 113 Zelfmoordpreventie in staat om heel gericht hulp te bieden. Het keuzemenu is beknopt, maar wel heel essentieel”, aldus Tyron Winter, als communicatieadviseur bij 113 Zelfmoordpreventie verantwoordelijk voor de banner. De banner wordt geplaatst op de eigen website en die van mediapartners. Hij wordt niet via betaalde kanalen ingezet.

Fijne samenwerking met vriendelijke, behulpzame mensen

Over de samenwerking met Grafi Offshore is Tyron erg tevreden. “Het was een fijne samenwerking. De banner werd snel gerealiseerd en de mensen van Grafi Offshore waren erg vriendelijk en behulpzaam.“ Een aanrader voor andere partijen? “Ja!”

Denk jij wel eens aan zelfmoord?
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via chat op www.113.nl
Via 0800-0113 of het nummer 113.