Schokreductie, een handige functie in Photoshop CC

Al eerder plaatsten we een post over Intelligent Unsampling, een extra functie (upgrade) van Photoshop CC. In deze post geven we je meer informatie over de handige functie  Schokreductie oftewel Shake Reduction in Photoshop CC.

Schokvermindering

Als fotograaf heb je er waarschijnlijk wel eens mee te maken: je foto is bewogen en daardoor onscherp geworden. En helaas is het niet altijd mogelijk om een foto over te maken. Het filter ‘Shake Reduction’, ofwel ‘Schokvermindering’ in Photoshop CC biedt de oplossing. Deze functie is echt geweldig! Met Shake Reduction verwijder je, of in ieder geval verminder je de onscherpte in je foto als die het gevolg is van het bewegen van je camera tijdens het shot. Natuurlijk heb je verschillende soorten beweging, en ook daar houdt dit filter rekening mee. Je kunt aangeven of je beweging lineair, boogvormig, ronddraaiend of zig-zag was. Maar let op: je kunt de foto alleen herstellen als je zelf de veroorzaker van de beweging was. Als de onscherpte veroorzaakt werd doordat het object dat je fotografeerde bewoog, dan helpt dit filter je helaas niet verder.

Het filter schokreductie

Origineel beeld:

Schokreductie origineel beeld

Om het filter toe te passen, ga je naar Filter > Verscherpen > Schokreductie. Photoshop analyseert automatisch op welk deel van het beeld de Schokvermindering toegepast moet worden, het bepaalt de aard van de onscherpte en het past automatisch de juiste correcties toe op het beeld. Uiteraard kan je ook zelf nog handmatige aanpassingen doen aan het beeld.

schokreductie screenshot

Zie hier het resultaat. Geweldig toch?

schokreductie resultaat

Afbeeldingsbron: www.sxc.hu