Uitknippen van haar door te maskeren in het alfakanaal

Het vrijstaand maken van een afbeelding met veel detail, zoals bijvoorbeeld een bontjas, of een model met woest krullend haar kan erg tijdrovend zijn. Het gebruik van een masker biedt dan uitkomst. Door te maskeren, isoleer en bescherm je bepaalde gebieden in een afbeelding, terwijl je wijzigingen uitvoert op het onbeschermde, niet gemaskerde, deel van de afbeelding.

Alfakanalen

Een masker wordt opgeslagen in alfakanalen. Een alfakanaal is een onderdeel van een afbeelding dat gedeeltelijk transparant weergegeven kan worden. De afbeelding wordt gecombineerd met de achtergrond, waardoor ze schijnbaar transparant wordt. Maskers en kanalen zijn afbeeldingen in grijswaarden. De gebieden die zwart zijn getekend op een masker zijn beschermd. De witte gebieden, kan je op de normale manier bewerken.

Masker toepassen

Om een masker toe te passen, moet je eerst een selectie maken. Deze selectie zet je vervolgens om in een masker in het alfakanaal. In onderstaande afbeelding zie je een masker. Het witte deel is de actieve selectie, die we willen bewerken, het zwarte deel is gemaskerd en daarmee beschermd tegen de bewerking. Het grijze deel van de afbeelding is deels transparant. De diepte van de grijze kleur, geeft de mate van transparantie aan.

Werkwijze maskeren

We hebben eerst met het pengereedschap een pad gemaakt. Dit pad hebben we globaal om de fijne details van de afbeelding heen gelegd. In het padenpalet hebben we van het pad een selectie gemaakt. Voor het vrijstaand maken van de fijnere delen van de afbeelding, zoals het haar, hebben we in het kanaalpalet de selectie opgeslagen als kanaal. Dit is wat je ziet in bovenstaande afbeelding. Vervolgens ga je bekijken in welk kanaal het contrast tussen haar en achtergrond het grootste is. Dupliceer dat betreffende kanaal. Voor het beste resultaat dien je de niveaus van de tinten zwart, wit en grijs in het alfakanaal aan te passen. Dit doe je bij ‘Afbeelding -> aanpassingen -> niveaus (Image> Adjustment> Level). Vanuit deze laag in het alfakanaal, neem je de selectie en voeg je het vectormasker toe aan de afbeeldingslaag. Het eindresultaat is te zien in onderstaande afbeelding.