Een logo maken in Photoshop CS6

Photoshop wordt veel gebruikt voor het bewerken van foto’s, zoals retouche, omkleuren of het toevoegen van effecten aan een foto. Het programma is breed bekend voor de output in pixels. Maar weinigen weten dat Photoshop ook hulpmiddelen bevat voor het maken van logo’s, die geschikt zijn voor gebruik in print en andere mediaplatforms.

Logo vergroten met behoud van kwaliteit

Er bestaat een angst dat wanneer een logo Photoshop is gemaakt, het niet vergroot kan worden zonder verlies van kwaliteit. Deze angst is ongegrond. Photoshop biedt een paar eenvoudige tools, waarmee je een logo van vectorkwaliteit kan maken. Uiteraard is het nog beter om een logo in Adobe Illustrator of andere vectorgebaseerde software te maken, maar mocht je hier niet over beschikken, dan kom je met Photoshop ook een heel eind.

Hoe werkt het?

We nemen een eenvoudig jpg bestand van een logo. De afbeelding hieronder is een jpg bestand in een klein formaat. Zoals je hieronder ziet, gaat de kwaliteit van de afbeelding achteruit als we de afbeelding vergroten:

Nu gaan we het logo namaken Photoshop CS6. Dit doe je door in je gereedschappaneel het pengereedschap (pen tool) te selecteren. In het menu boven in beeld kies je de optie ‘Vorm’. Vervolgens kan je in het menu boven in beeld instellen of  je met kleur wilt opvullen, een omlijning wilt geven, en nog veel meer. In ons voorbeeld hebben we ervoor gekozen om de vorm met een donkergrijze kleur op te vullen, zonder omlijning.

Met de pen volg je nu de vormen van het logo. Je kunt zo zelfs een compleet nieuw ontwerp voor je logo maken.

Het logo dat je met de pen gemaakt hebt, kan je nu enorm vergroten, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.

Hieronder zie je het eindresultaat: