Eenvoudig webafbeeldingen vrijstaand maken met de Object Select Tool in Photoshop

Object Select Tool Photoshop selectie

De nieuwere versies van Photoshop hebben een hele handige nieuwe functie: Tool Object selecteren. Dit is een geweldige manier om snel een eenvoudig object vrijstaand te maken. In dit artikel lees je hoe deze functie werkt.

Object Select Tool

Je vindt de Object Select Tool in je toolbox aan de linkerkant, onder de Lasso.

Object Select Tool Photoshop toolbar

Rechthoekige selectie en lasso

Wanneer je op de Object Select Tool klikt, zie je bovenin je menu 2 verschillende manieren om het object te selecteren: rechthoekige selectie en lasso. Zoals de naam al zegt, selecteer je met het rechthoekige gereedschap een object dat binnen de rechthoek valt. In de lassomodus kan je een vrije vorm selecteren.

Met beide selectiemodussen herkent Photoshop automatisch het object dat je wilt selecteren en vrij wilt maken van de achtergrond.

Niet ideaal voor complexe vormen

De Tool Object Selecteren werkt niet altijd perfect. Dat zie je wanneer je op het geselecteerde object inzoomt. Met behulp van de lasso-modus kan je wel vrij eenvoudig onnauwkeurigheden in de selectie corrigeren. Gebruik hiervoor de SHIFT-toets en selecteer het gebied dat je aan de selectie wilt toevoegen. Wil je juist een ongewenst gebied uit de selectie verwijderen, houd dan de Alt toets (Win) of de Option knop (Mac) ingedrukt en selecteer het gebied dat je uit de selectie wilt verwijderen.

Verfijnen met de functie Selecteren en Maskeren in Photoshop

Je kunt de selectie nog verder verfijnen met de functie selecteren en maskeren. In ons blogartikel “Nieuwe functie Selecteren en Maskeren in Photoshop” lees je meer over deze functie en de instellingen van het dialoogvenster bij het gebruik van deze functie.

Ideaal voor het vrijstaand maken van eenvoudige vormen

De Tool Object Select werkt heel goed wanneer je eenvoudige vormen vrijstaand wilt maken. Wanneer je te maken hebt met complexere vormen of op zoek bent naar een hoogwaardig eindresultaat, zul je veel handmatig moeten corrigeren en is dit misschien niet de beste methode. Voor gebruik van eenvoudige vrijstaande beelden op het web, kom je met de Tool Object Select echter een heel eind!

Vragen over fotobewerking of hulp nodig bij vrijstaand maken?

Bel +31 (0)168 476 144 of stuur ons een e-mail. Onze studio staat graag voor je klaar!