Spelen met scherptediepte via Galerie Vervagen

Jammer genoeg lukt het niet altijd om die foto te maken waar de professionaliteit van afspat. Gelukkig biedt Adobe Photoshop veel mogelijkheden om foto’s professioneel te bewerken. In dit artikel meer over de functie Galerie Vervagen (Blur Gallery). Hiermee kan je op een eenvoudige manier een afbeelding manipuleren door te spelen met de dieptescherpte. De focus komt daardoor op een bepaald deel in de foto. Met de Galerie Vervagen zijn meerdere effecten te bereiken. Hieronder laten we er een paar zien.

Galerie Vervagen

Als voorbeeld hebben we een foto van een auto genomen. Het is geen slechte afbeelding, maar wij willen er meer scherptediepte in aanbrengen, zodat het beeld professioneler oogt. Dit doen we met de functie “Galerie vervagen” in Photoshop.

depth-of-field1

Het eerste effect dat we gaan toepassen is Veld vervagen. Via het menu gaan we naar  “Filter > Galerie Vervagen > Veld vervagen“ (Filter -> Blur Gallery -> Field blur). Er opent zich een nieuw tabblad, waar we verschillende effecten om te vervagen kunnen instellen. Bij Veld vervagen klik je in de foto op de plek waar je het vervaageffect wilt instellen. Je kunt zoveel mogelijk punten instellen als je wilt. Je kunt zelfs een punt buiten de afbeelding toevoegen om de vervaging in de hoeken toe te passen. Per punt, kan je de mate van vervaging opgeven. Je kunt de vervaging vergroten of verkleinen via het tabblad of via de handgreep in de afbeelding. In onderstaande foto hebben we 5 ‘vervaagpunten’ ingesteld.

depth-of-field2

Kantelen en Verschuiven (Tilt shift)

Als je de vervagingspunten en hun waarde hebt ingesteld, ga je naar het effect ‘Kantelen en verschuiven’ (Tilt-Shift). Hiermee kan je de vervaging van de voor- en achtergrond instellen. Bepaal het gebied dat je scherp wilt hebben. Het overige deel van de afbeelding wordt dan automatisch vervaagd. In deze foto hebben we de waarde van de vervaging op 12 gezet.

depth-of-field3

Draaien Vervagen (Spin blur)

Als laatste ga je naar “Draaien vervagen” (Spin Blur). Met dit effect kan je een geselecteerd deel van de afbeelding draaien en vervagen. Dit effect wordt vaak op de wielen van een auto toegepast om een ronddraaiend effect te krijgen. In onderstaande foto hebben we de waarde op 18 gezet.

depth-of-field4

Door te spelen met de scherptediepte en op de juiste plekken te vervagen kan je een foto op vrij eenvoudige wijze een stuk professioneler maken.